Regióny Banská Bystrica

OČAKÁVANÉ ROZHODNUTIE. Banskobystrický samosprávny kraj koncom marca definitívne končí s očkovaním

Tri veľkokapacitné očkovacie centrá v banskobystrickom kraji zatvoria koncom marca. ZDROJ: TASR - Jaroslav Novák

BANSKÁ BYSTRICA – Banskobystrický samosprávny kraj ukončí koncom marca všetky svoje očkovacie aktivity, ktoré vykonával viac ako rok. Do tohto dátumu ešte môže verejnosť využiť možnosti vakcinácie v troch veľkokapacitných očkovacích centrách v kraji i prostredníctvom výjazdovej služby. Informoval o tom v piatok v Banskej Bystrici predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter s tým, že k tomu pristupujú po oznámení ministerstva zdravotníctva, ktoré samosprávne kraje vyzvalo k ich postupnému zatváraniu.

 

Kraj zároveň symbolicky odovzdal očkovaciu štafetu ambulantným lekárom a zdravotníckym zariadeniam. Prevzala ju Renáta Ježíková, všeobecná lekárka pre dospelých, ktorá sa stará o takmer 3000 pacientov v Hriňovej a Kriváni. „Aj týmto krokom sa posúvame smerom k normálnemu životu, hoci nový koronavírus už zrejme nikdy úplne nevymizne. Po dvoch rokoch mimoriadnych opatrení sa s ním musíme naučiť žiť a vytvoriť systémové kroky pre zvládanie jeho prípadných ďalších vĺn,“ zdôraznil Lunter. Banskobystrický samosprávny kraj zaočkoval v minulom roku 268.731 ľudí. Ako šéf kraja dodal, s vakcínou zdravotníci obchádzali aj najmenšie obce vrátane tých, ktoré patrili medzi najmenej zaočkované. Neraz museli čeliť nadávkam a urážkam od antivaxerov.

„Pandémia COVID-19 výrazne ovplyvnila chod najmä bielej medicíny, ktorá bola potláčaná s pribúdajúcimi pozitívnymi pacientmi. Aj na všeobecných lekárov to bol enormný tlak, denne sme vybavovali do sto telefonátov a každému pacientovi sme prispôsobovali protokol liečby a snažili sa odvrátiť nutnosť hospitalizácie na tzv. covid oddeleniach,“ reagovala Ježíková. S očkovaním vo svojich ambulanciách začala vlani v októbri. Do dnešného dňa podala vakcínu asi 450 pacientom, predovšetkým v seniorskom veku či s chronickými diagnózami. Očkovanie stále prebieha v deviatich zdravotníckych zariadeniach na území Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorých rozpis je pravidelne aktualizovaný na stránke ministerstva zdravotníctva.