Regióny Banská Bystrica Lučenec

Na hrade Divín otvorili mučiareň s hladomorňou: Pribudne i hodovňa

Hrad Divín
Hrad Divín. ZDROJ: TASR/Lukáš Mužla

DIVÍN – Na zrúcanine hradu Divín týčiaceho sa nad rovnomennou obcou v okrese Lučenec počas víkendu oficiálne sprístupnili historickú mučiareň s hladomorňou. K novým prvkom, ktoré majú obohatiť návštevu historickej pamiatky, čoskoro pribudne i turistická hodovňa. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

 

V historickej mučiarni návštevníci hradu Divín nájdu okovy, dereš, pranier, škripec, kladu na sťatie hlavy i klietku hanby, pričom niektoré prvky si môže verejnosť i vyskúšať. V pivničných priestoroch pod mučiarňou zas turisti môžu nahliadnuť do zariadenej hladomorne, ku ktorej čoskoro pribudne i miesto vhodné na občerstvenie v štýle stredovekej hodovne. S cieľom uchrániť novozariadené priestory pred poškodením budú mučiareň aj hodovňa pre verejnosť prístupné len počas otváracích hodín hradu.

“Pri spracovaní projektu sme vychádzali z poznania, že ľudia viac než suché dáta vyhľadávajú zážitky, ktoré sa im po návrate domov následne vybavia v súvislosti s navštíveným miestom a ostanú príjemnou spomienkou,” ozrejmil autor projektu Ján Sivok. Nové atrakcie na hrade Divín finančne podporila Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorá na projekt prispela sumou 8000 eur.

S obnovou zrúcaniny Divínskeho hradu začala obec Divín v roku 2011, odkedy sa pravidelne uchádza o financie z Ministerstva kultúry SR určené na záchranu kultúrneho dedičstva. Na hrade sa tak už vyše desať rokov uskutočňujú archeologické výskumy, odkrývajú sa zasypané miestnosti a konzervujú sa najnarušenejšie prvky hradu. “Cieľom obce Divín je v blízkej budúcnosti začať plnohodnotne využívať priestory hradu, ktorý nesie najvýraznejší odkaz histórie a kultúrneho dedičstva obce. A tak postupne zabezpečiť rozvoj tejto pamiatky, vlastný rozvoj obce a touto cestou nepochybne zvýšiť aj rozvoj cestovného ruchu v celom regióne Novohrad – Podpoľanie,” poznamenal starosta obce Pavel Drugda.