
BANSKÁ BYSTRICA – Na Slovensku napriek obrovskej spokojnosti zákazníkov nečakane skončila svoje pôsobenie vychýrená reštaurácia s rýchlym občerstvením. Po dvoch rokoch prevádzky oznámili majitelia koniec. Nielen na ich kuracích krídelkách si už zákazníci nepochutia.
Reč je o populárnom banskobystrickom bistre Mäsaker. Bistro ponúkalo na Starej Tržnici v Banskej Bystrici kvalitný finger food svetovej kuchyne. Od 29.6.2024 zostali dvere bistra zatvorené.
Majitelia svoj koniec oznámili prostredníctvom sociálnych sietí Instagram a Facebook: „Po krásnych vyše dvoch rokoch končíme. Prečo? Nuž, poznáte nás. Usmiatych, potom menej, potom viac, a tak dokola. Nejde pokračovať v tempe, aké sme si nastavili. Sme super vďační našim, ktorí nás podporovali a stále podporujú, kamošom, čo nás chodili vyjedať.“
Veľké sklamanie
Zakladateľmi fast foodu Mäsaker sú súrodenci Tina a Filip. Ich sen im pomohli zrealizovať najmä ich rodičia. Zákazníkov si získali vďaka pestrej ponuke jedál, ktoré na trhu v Banskej Bystrici dovtedy chýbali.

Súrodenci Tina a Filip. Zdroj: Facebook/Mäsaker
Hlavná ponuka bola postavená na kuracích krídelkách na mnoho spôsobov. Ponuka jedál bola pestrá s neustálymi novinkami. Podnik sa tešil veľkej obľúbenosti a spokojnosti zo strany zákazníkov aj preto zatvorenie bistra spôsobilo medzi obyvateľmi Banskej Bystrice veľké sklamanie. „98% opýtaných bolo spokojných,“ tvrdia majitelia o zákazníkoch.
„Som sklamaná. Frustrovaná. Asi ako väčšina vašich fanúšikov. Budujete si základňu, lákali ste ľudí k vám na dobré jedlo, my sme si zvykli a obľúbili, a zrazu proste zavriete,“ reagovala na Facebooku jedna z fanúšičiek. „Tak to je ozaj veľká škoda. Odkedy som jedol krídla u vás, tak kdekoľvek inde som skúsil, vždy mi prišli absolútne nijaké. Budete veľmi chýbať,“ napísal ďalší zákazník.
Pokuty v stovkách eur
Čo je dôvodom náhleho zatvorenia? Tina pre Startitup priznáva, že podnikanie nie je jednoduchá vec a gastro je ešte v niečom náročnejšie. „Existuje množstvo kontrol, ktoré vás dokážu doslova zlikvidovať. Napríklad kontrola gramáže. Ak vám prídu na to, že ste niekomu naservírovali mäso, ktoré má o tri gramy váhy viac, než má mať, môžete dostať pokutu v stovkách eur.“ Majitelia tak poukazujú na vysokú náročnosť podnikania na Slovensku.
Vytvoria niečo nové?
Majitelia však nehádžu flintu do žita. „Skúsili sme a bolo super – 98% opýtaných bolo spokojných. Preto vieme, na čom stavať. Ničomu nie je definitívny koniec – vybavenie kuchyne si nechávame a čo s ním vymyslíme, sa ešte uvidí,“ dodávajú súrodenci na Facebooku.