Regióny Banská Bystrica Brezno Top

VAROVANIE! V produkte odhalili salmonelu: Výrobok sa úplne VYPREDAL! Nemáte ho doma aj vy?

Ilustračná foto. ZDROJ: fb Polícia SR

BREZNO – Štátna veterinárna a potravinová správe zverejnila veľké varovanie. Počas analýzy produktov v jednej predajni v Brezne sa im podarilo zistiť, že jeden z ich predávaných tovarov obsahoval salmonelu. Výrobok sa pritom úplne vypredal a teraz sa môže nachádzať aj u vás doma.

 

So skutočne šokujúcim zistením prišla Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky. Podarilo sa jej odhaliť Sallmonellu Enteritidis v jednom z mäsových produktov v obchode v Brezne. Jedná sa o ochorenie, pri ktorom “postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom. Ak lekár potvrdí ochorenie na salmonelózu, treba sa riadiť jeho pokynmi, čo sa týka diéty a hygienických opatrení. Baktéria salmonela totiž prežíva v tráviacom ústrojenstve ešte pár týždňov po skončení ochorenia a môžu sa nakaziť ostatní členovia rodiny,” informovali o tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy na ich webe.

Ako ďalej dodali, táto baktéria sa najčastejšie vyskytuje v potravinách živočíšneho pôvodu, “napríklad v mäse alebo vajciach. Salmonela sa môže nachádzať i vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách. Najväčšie riziko predstavuje mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny, sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky (ako sú majonézy, plnené pekárenská a cukrárenské výrobky, rôzne krémy), zmrzliny (obsahujúce mliečne zložky), plody mora – varené kôrovce a mäkkýše, živé lastúrniky a ulitníky – ako napr. mušle, ustrice, syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo mlieka, ktoré bolo ošetrené nižšou teplotou ako je pasterizácia. Salmonelou môžu byť kontaminované aj potraviny neživočíšneho pôvodu určené na priamu spotrebu: naklíčené semená, nakrájané ovocie, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.” Je preto dôležité, aby ste si na to, čo jete, dávali pozor a mäso dostatočne tepelne upravovali.

Na ktorý produkt si musíte dávať pozor?