Regióny Banská Bystrica Zvolen Top

POZOR! V mäse z Poľska našli salmonelu: Predávalo sa v týchto obchodných reťazcoch

pozor
Ilustračná foto. ZDROJ: zoznam.sk

ZVOLEN – Odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy upozorňujú na kuracie mäso, v ktorom sa objavila salmonelóza. Uistite sa, či ste si ho náhodou nekúpili aj vy!

 

Odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy upozorňujú, že v “u ppp INMEDIA spol. s.r.o. – mraziarenský sklad, Jesenského 1486, 960 01 Zvolen” sa objavil produkt, ktorý sa rozhodli stiahnuť z predaja. Konkrétne ide o “„kuracie stehno bez kože a bez kosti, hlbokozmrazené“, EAN 05907222976029, šarža: 20220426, dátum spotreby: 25.04.2023, krajina pôvodu: Poľsko, výrobca: P.P.H.U. Paweł Kaczorek, ul. Naftowa 77, Sosnowiec 41-200, Poľsko, chvaľovacie číslo výrobcu: PL 24754003 WE.”

Regionálny úrad veterinárnej a potravinovej správy zvolen Zvolen odobral vzorku, v ktorej sa im podarilo odhaliť prítomnosť Salmonella Enteritidis. Ak ste si tento produkt zakúpili a ešte ho neskonzumovali, radšej sa mu vyhnite. Salmonela je totiž ochorenie, pri ktorom “postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom. Ak lekár potvrdí ochorenie na salmonelózu, treba sa riadiť jeho pokynmi, čo sa týka diéty a hygienických opatrení. Baktéria salmonela totiž prežíva v tráviacom ústrojenstve ešte pár týždňov po skončení ochorenia a môžu sa nakaziť ostatní členovia rodiny,” informovali o tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy na ich webe.

Ako ďalej dodali, táto baktéria sa najčastejšie vyskytuje u potravín živočíšneho pôvodu, “napríklad mäso alebo vajcia. Salmonela sa môže nachádzať i vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách. Najväčšie riziko predstavuje mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny, sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky (ako sú majonézy, plnené pekárenská a cukrárenské výrobky, rôzne krémy), zmrzliny (obsahujúce mliečne zložky), plody mora – varené kôrovce a mäkkýše, živé lastúrniky a ulitníky – ako napr. mušle, ustrice, syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo mlieka, ktoré bolo ošetrené nižšou teplotou ako je pasterizácia. Salmonelou môžu byť kontaminované aj potraviny neživočíšneho pôvodu určené na priamu spotrebu: naklíčené semená, nakrájané ovocie, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.” Je preto dôležité, aby ste si na to, čo jete, dávali pozor a mäso dostatočne tepelne upravovali.